Previous Page  88 / 172 Next Page
Information
Show Menu
Previous Page 88 / 172 Next Page
Page Background

86

I nt e r i é r

takové nároky na podlahu neklade, zase je

ale dobré, když je podlahová krytina útulná,

teplá na došlap a vizuálně reprezentativní.

Tyto požadavky ideálně kombinuje dřevo

– to tvrdé, jako je dub nebo jasan, které

je odolné proti mechanickému poškození,

jemuž se v kuchyni nevyhneme. A také je

třeba dobře promyslet povrchovou úpra-

vu, podlaha v kuchyni totiž musí být jak-

sepatří voděodolná a snadná na údržbu,

vzhledem k tomu, jak často je nutné ji

čistit. Několikrát lakovaná dřevěná podla-

ha, na kterou byl použitý kvalitní a odolný

lak, je prakticky nezničitelná a velmi dobře

udržovatelná. Pokud ale dojde k bodové-

mu mechanickému poškození – třeba když

vám z ruky vypadne těžká konzerva – je

oprava velmi náročná. Je totiž nutné celou

podlahu obrousit a přelakovat, což zname-

ná vyklidit celý prostor a připravit se na

velmi prašnou činnost. Napuštění olejem

nebo voskem přeci jen není tolik odolné, je

možné, že některé druhy potravin a tekutin

mohou zanechat skvrnu, zase je ale možné

podlahu opravit jen lokálně, víceméně bez

nepořádku.

Každopádně je dřevěná podlaha esteticky

příjemná záležitost, oproti ostatním konku-

rentům teplá na došlap i bez podlahového

vytápění. Je pravda, že cena je rozhodně

vyšší, u těch kvalitních dřevěných podlah

se pohybujeme v řádu tisíců, a musíme vzít

v potaz i to, že dřevo v průběhu času mění

svůj vzhled a stárne. Určitě to nemusí být

na škodu, jen je třeba s tím počítat. Na

druhou stranu je možné jednou za pár let

celý prostor důkladně zbrousit a znovu

nalakovat nebo jinak ošetřit a mít podlahu

zase jako novou.

Foto Pixabay

Kvalitní dřevěná podlaha není levná

záležitost. Je však vysoce estetická,

má dlouhou životnost a díky své

vynikající odolnosti se hodí

i do tak namáhaných místností,

jako je kuchyně.