86
I nt e r i é r
takové nároky na podlahu neklade, zase je
ale dobré, když je podlahová krytina útulná,
teplá na došlap a vizuálně reprezentativní.
Tyto požadavky ideálně kombinuje dřevo
– to tvrdé, jako je dub nebo jasan, které
je odolné proti mechanickému poškození,
jemuž se v kuchyni nevyhneme. A také je
třeba dobře promyslet povrchovou úpra-
vu, podlaha v kuchyni totiž musí být jak-
sepatří voděodolná a snadná na údržbu,
vzhledem k tomu, jak často je nutné ji
čistit. Několikrát lakovaná dřevěná podla-
ha, na kterou byl použitý kvalitní a odolný
lak, je prakticky nezničitelná a velmi dobře
udržovatelná. Pokud ale dojde k bodové-
mu mechanickému poškození – třeba když
vám z ruky vypadne těžká konzerva – je
oprava velmi náročná. Je totiž nutné celou
podlahu obrousit a přelakovat, což zname-
ná vyklidit celý prostor a připravit se na
velmi prašnou činnost. Napuštění olejem
nebo voskem přeci jen není tolik odolné, je
možné, že některé druhy potravin a tekutin
mohou zanechat skvrnu, zase je ale možné
podlahu opravit jen lokálně, víceméně bez
nepořádku.
Každopádně je dřevěná podlaha esteticky
příjemná záležitost, oproti ostatním konku-
rentům teplá na došlap i bez podlahového
vytápění. Je pravda, že cena je rozhodně
vyšší, u těch kvalitních dřevěných podlah
se pohybujeme v řádu tisíců, a musíme vzít
v potaz i to, že dřevo v průběhu času mění
svůj vzhled a stárne. Určitě to nemusí být
na škodu, jen je třeba s tím počítat. Na
druhou stranu je možné jednou za pár let
celý prostor důkladně zbrousit a znovu
nalakovat nebo jinak ošetřit a mít podlahu
zase jako novou.
Foto Pixabay
Kvalitní dřevěná podlaha není levná
záležitost. Je však vysoce estetická,
má dlouhou životnost a díky své
vynikající odolnosti se hodí
i do tak namáhaných místností,
jako je kuchyně.