1
|
2018
&
ProVobis
85
Dřevěná prkénka a desky jsou záležitos-
tí tradice. Ve chvíli, kdy vstoupil na scénu
plast, hodně lidí od jejich používání upustilo.
Plast se lépe čistí, zářezy nože
ho tolik neničí a také nevsakuje
pachy krájených potravin. Je to
ale opravdu všechno tak, jak to
na první pohled vypadá?
Ze studií jasně plyne, že dřevo samo o sobě
vytváří takové prostředí, na kterém se nelíbí
bakteriím ani jiným mikroorganismům, a tak,
i když prkénko po použití neumyjete a ne-
cháte ho jen tak ležet, po několika minutách
99,9 procent bakterií uhyne. Na plastovém
prkénku v klidu počkají až do jeho očiště-
Foto Pixabay
Foto Linwood
Dřevěná
podlaha
Standardním řešením moderního obytné-
ho prostoru je propojení kuchyně a obýva-
cího pokoje. Spotřebiče jsou dnes už vel-
mi tiché a člověk, který vaří, není odtržený
od společnosti. Vznikne tak navíc větší
a reprezentativnější prostor, ve kterém
se cítíme dobře. Takové řešení ale klade
speciální požadavek na podlahu, která vy-
padá mnohem lépe ve chvíli, kdy je celá
vyvedená v jednom materiálu. Místnost je
pak kompaktnější a opticky větší. Funkč-
ně jsou ale oba tyto prostory z hlediska
materiálu podlahy rozporuplné. Kuchyně
je po vstupní hale druhým nejzatíženějším
prostorem domácnosti a podlaha tu musí
něco vydržet. Obývací pokoj oproti tomu
ní, které ale nikdy není tak efektivní jako
u dřeva. Nůž totiž v plastu zanechá mnohem
užší zářezy a nečistoty, které v nich ulpí, se
běžným mytím pryč nedostanou.
Nezbývá tak nic jiného, než dát
za pravdu našim předkům, kteří
moc dobře věděli, proč si zrovna
dřevo do kuchyně pořizují.
O dřevěná prkénka se ale musíme dob-
ře starat – po omytí je nechat vždy dobře
vyschnout (ne na topení nebo na přímém
slunci) a čas od času je napustit přírodním
olejem, který se postará o ochranu před vo-
dou a také krásně oživí a vytáhne původní
bravu dřeva.
Kráj et
( jedině )
na dřevě?
Foto Pixabay